V Praze dne 23.1.1977

 

Vl dØ ¬eskoslovensk‚ socialistick‚ republiky v Praze

 

V souladu s Ÿl.29 éstavy ¬SSR se obrac¡me k vl dØ s dotazy:

l) Plat¡ v ¬eskoslovensk‚ socialistick‚ republice Mezin rodn¡ pakty o lidskìch pr vech, podepsan‚ vl dou 7.lO.l968, schv len‚ Feder ln¡m shrom §dØn¡m a po ratifikaci presidentem republiky 23.12.1976 zveýejnØn‚ ve Sb¡rce z kon… pod Ÿ. 120-76, a to v pln‚m rozsahu i se vçemi d…sledky vçech jejich Ÿl nk… pro vçechny obŸany i st tn¡ org ny?

 

2) Jestli§e ano, je ka§dì obŸan ¬SSR opr vnØn jednotlivØ i spolu s jinìmi obŸany upozoråovat st tn¡ org ny (v souladu s Ÿl. 29 éstavy) i sv‚ spoluobŸany a veýejnost (Ÿl. 28 éstavy) na pý¡padnì nesoulad mezi z sadami a normami vyslovenìmi v uvedenìch paktech a skuteŸnostmi §ivota i praxe naç¡ spoleŸnosti, jako§ i pýedkl dat podnØty a n vrhy k pýekon n¡ tohoto nesouladu?

 

3) Je v takovìch pý¡padech kdokoli v ¬SSR opr vnØn br nit obŸan…m ve vìkonu tohoto pr va, potvrzen‚ho mj. v Helsink ch 1.8.75, popý¡padØ je za tento vìkon jejich pr va st¡hat akty represe Ÿi diskriminace, jako§ je i veýejnØ napadat, pomlouvat a kýivØ obviåovat, pokouçet se ve veýejnosti vyvol vat projevy nepý telstv¡ v…Ÿi tØmto obŸan…m, ani§ je jim poskytnuta mo§nost veýejnØ prohl sit a obh jit sv‚ n zory a podnØty?

 

Tyto dotazy Ÿin¡me jm‚nem nØkolika set obŸan…, kteý¡ podepsali "Prohl çen¡ Charty 77" z 1.1.1977 a kteý¡ oŸek vaj¡ na nØ odpovØÔ v souladu s éstavou naç¡ republiky i uvedenìmi Mezin rodn¡mi pakty.

 

 

Prof.dr. Jan PatoŸka Prof. dr. Jiý¡ H jek