SdØlen¡ Charty 77

 

Ve sv‚m prvn¡m Prohl çen¡ ze dne 1.1.1977, v nØm§ jsme ozn mili vznik Charty 77 a formulovali jej¡ posl n¡, uvedli jsme mimo jin‚, §e Charta 77 chce v‚st v oblasti sv‚ho p…soben¡ konstruktivn¡ dialog s politickou a st tn¡ moc¡, zejm‚na t¡m, §e bude upozoråovat na r…zn‚ konkr‚tn¡ pý¡pady poruçov n¡ lidskìch pr v, pýipravovat jejich dokumentaci, navrhovat ýeçen¡, pýedkl dat r…zn‚ obecnØjç¡ n vrhy, smØýuj¡c¡ k prohlubov n¡ tØchto pr v a jejich z ruk, a p…sobit jako prostýedn¡k v r…znìch konfliktn¡ch situac¡ch, kter‚ m…§e bezpr v¡ vyvolat.

DevØt mØs¡c… existence Charty 77 prok zalo §ivotnost tohoto spoleŸenstv¡, navzdory kampan¡m a repres¡m nepýestala Charta 77 p…sobit, o Ÿem§ svØdŸ¡ mimo jin‚ i to, §e vydala dvan ct dokument… a dalç¡ch text… , z nich§ vØtçina se zabìvala r…znìmi oblastmi spoleŸensk‚ho §ivota z hlediska uplatåov n¡ lidskìch pr v a kritikou jejich poruçov n¡. Signat ýi Charty 77 a dalç¡ obŸan‚ podn¡ceni jej¡ iniciativou, projevili odhodl n¡ zasazovat se o dodr§ov n¡ z konnosti a respektov n¡ lidskìch pr v a obŸanskìch svobod a vykonali v tomto smØru jednotlivØ i v r…znìch improvizovanìch seskupen¡ch hodnØ pr ce. PoŸet signat ý… se zat¡m bez jak‚koliv agitace v¡ce ne§ ztrojn sobil a dosahuje nyn¡ osmi set. Na b zi Charty 77 nebo v souvislosti s n¡ byla naps na ýada analìz, zpr v a podobnØ, kter‚ koluj¡ mezi obyvatelstvem. Diskuse se signat ýi Charty 77 a jej¡mi pý¡znivci na pracoviçt¡ch, v odborovìch organizac¡ch i v prostýed¡ politick‚ a st tn¡ moci uŸinily Chartu 77 vØc¡ veýejnou. Jej¡ signat ýi, vØdomi si toho, §e jim jde o dobrou vØc , a §e stoj¡ na p…dØ pr vn¡ho ý du republiky se nenechali zastraçit ani odradit § dnìmi diskriminacemi. Tento postoj si z¡skal uzn n¡ a sympatie znaŸn‚ Ÿ sti veýejnosti. NeŸekanou pozornost a z jem, spojen‚ s mnoha projevy solidarity, z¡skala Charta 77 i v zahraniŸ¡. V §¡me si jich,pokud pýich zej¡ od tØch osobnost¡ ze Z padu i z Vìchodu, kterìm jsou c¡le Charty 77 skuteŸnØ vnitýnØ bl¡zk‚.

Dosavadn¡ historie Charty 77 zap…sobila do urŸit‚ m¡ry i na celkov‚ politick‚ ovzduç¡ v naç¡ zemi. Mnoho obŸan… si v konfrontaci s n¡ uvØdomilo, §e je mo§n‚ a spr vn‚ vyslovovat veýejnØ kritick‚ n zory a anga§ovat se za n pravu vØc¡, kter‚ nejsou v poý dku. I kdy§ se ChartØ 77 zat¡m nepodaýilo nav zat se st tn¡ moc¡ pý¡mì dialog, o co§ od sv‚ho vzniku usiluje, k urŸit‚mu nepý¡m‚mu a zdaleka neuspokojiv‚mu dialogu pýece jen doçlo: st tn¡ moc bere existenci Charty 77 na vØdom¡ a ve sdØlovac¡ch prostýedc¡ch na ni reaguje.

Pýesto vçechno se ChartØ 77 - hlavnØ d¡ky pýek §k m, je§ se j¡ v prvn¡ f zi dostaly do cesty - zdaleka jeçtØ nepodaýilo v m¡ýe, v jak‚ by chtØla, plnit mnoh  ze svìch pýedsevzet¡, pýedevç¡m na rovinØ konkr‚tn¡ pomoci v r…znìch jednotlivìch pý¡padech bezpr v¡.

Lze j¡ ovçem vytknout i jin‚ nedostatky: nØkteý¡ jej¡ signat ýi nemaj¡ dost dobr‚ spojen¡ s ohnisky jej¡ aktivity, veýejnost nen¡ o jej¡ pr ci dostateŸnØ informovanØ, a mnoz¡ obŸan‚, kteý¡ s n¡ pýi jej¡m vzniku sympatizovali, dokonce ani nevØd¡, §e Charta 77 d l §ije a p…sob¡.

Proto v letn¡ch mØs¡c¡ch mnoz¡ signat ýi Charty 77 zamìçleli nad jej¡ budoucnost¡ i mo§nostmi a formacemi jej¡ dalç¡ pr ce, o svìch myçlenk ch se pýi r…znìch pý¡le§itostech informovali. Seçlo se hodnØ £vah a n mØt…, Ÿasto velice rozliŸnìch, jak ani jinak pýi n zorov‚ r…znosti signat ý… bìt nemohlo.

Z t‚to diskuse vyplynulo nØkolik hlavn¡ch bod…, v nich§ doçlo k rozs hl‚mu souhlasu.

 

l) jeliko§ ChartØ 77 nejde o vlastn¡ presti§, ale o faktickì vìvoj v oblasti jej¡ho posl n¡, podporujeme a chceme podporovat - spoleŸnØ i jednotlivØ - rozmanitØ obŸansk‚ iniciativy, kter‚ se kolem n s objevuj¡ a objev¡ a kter‚ v nejçirç¡m slova smyslu smØýuj¡ k prohlouben¡ z konnosti a respektov n¡ obŸanskìch pr v a svobod v naç¡ spoleŸnosti - a to bez ohledu na to, zda tyto iniciativy form lnØ vznikaj¡ a rozv¡jej¡ se pý¡mo na p…dØ Charty 77, ve voln‚m spojen¡ s n¡ nebo zcela mimo ni. Podstatn‚ je, §e jsou v souladu s jej¡mi c¡li a §e tedy i jejich podporou lze dost t mor ln¡mu z vazku, vyplìvaj¡c¡mu z naçeho dopisu.

 

2) Za legitimn¡ vìraz tohoto z vazku pova§ujeme d le aktivn¡ individu ln¡ vztah k probl‚m…m spoleŸnosti i k probl‚m…m naçeho nejbli§ç¡ho okol¡. Proto se chceme jeçtØ v¡ce ne§ dosud zabìvat konkr‚tn¡mi pý¡pady bezpr v¡, s nimi§ se ve sv‚m okol¡ nebo n m dostupn‚m prostýed¡ setk v me, chceme na nØ upozoråovat jak sv‚ spoluobŸany, tak pý¡sluçn‚ org ny a § dat vçemi £Ÿelnìmi a leg ln¡mi prostýedky jejich n prav, v r mci svìch individu ln¡ch mo§nost¡ budeme d le pracovat proti zamlŸov n¡ objektivn¡ch spoleŸenskìch probl‚m…, proti nezodpovØdn‚mu a sobeck‚mu vìkonu r…znìch funkc¡, proti sv‚voli a nedemokratiŸnost v organizac¡ch, jejich§ jsme Ÿleny. Pokud to uzn me za vhodn‚ budeme se o t‚to Ÿinnosti navz jem informovat, avçak rozhoduj¡c¡ instanc¡ n m v§dy z…stane naçe vlastn¡ svØdom¡ a vØdom¡ obŸansk‚ odpovØdnosti. Pýirozenìm d…sledkem tohoto postoje je i to , §e ka§dì z n s svou individu ln¡ prac¡ z roveå prohlubuje i spojen¡ Charty 77 s veýejnost¡, tzn. pýedevç¡m s obŸany, kteý¡ chtØj¡ po§ dat Chartu 77 o pomoc, kteý¡ pro ni maj¡ r…zn‚ n mØty, kteý¡ se chtØj¡ seznamovat si jej¡mi materi ly a pom hat v jej¡m duchu a eventu lnØ i jej¡m prostýednictv¡m existenŸnØ posti§enìm osob m, spolupracovat s n¡ nebo se k n¡ sami pýipojit jako jej¡ signat ýi. ¬etn¡ signat ýi u§ projevili v tomto smØru iniciativu, abychom touto cestou zveýejnili jejich adresy. UŸin¡me tak v jednom z pý¡çt¡ch sdØlen¡.

 

3) Je pýirozen‚, §e se signat ýi Charty 77 volnØ sdru§uj¡ podle svìch mo§nost¡ a z jm… do neform ln¡ch pracovn¡ch skupin, zamØýenìch k urŸitìm konkr‚tn¡m pý¡pad…m a speci ln¡m t‚mat…m, kterìmi se soustavnØ zabìvaj¡. Dokumentuj¡ je a pý¡padnØ § daj¡ pý¡sluçn‚ org ny o jejich ýeçen¡ v tomto duchu, jak je charakterizuje naçe prvn¡ prohl çen¡. O t‚to pr ci informuj¡ mluvŸ¡ i ostatn¡ signat ýe. Rozv¡jej¡ ji vçak samostatnØ. P¡semn‚ materi ly, kter‚ pýi tom vznikaj¡, podepisuj¡ pak pýedevç¡m signat ýi, kteý¡ se na nich pod¡leli.

 

4) Podle potýeby a uznaj¡-li za £Ÿeln‚, mohou nØkter‚ z n zorovØ, region lnØ Ÿi pý telsky spojenìch r…znìch neform ln¡ch okruh… signat ý… Charty 77 povØýit nØkoho ze sv‚ho stýedu, aby opatýoval ostatn¡m informace a r…zn‚ materi ly a zajiçœoval jim komunikaci s mluvŸ¡mi a jinìmi okruhy signat ý….

 

5)Chartu 77 jako celek budou i nad le zastupovat jej¡ mluvŸ¡. Z dosavadn¡ch zkuçenost¡ a rozprav vyplynulo, §e veçker  t¡ha a odpovØdnost t‚to funkce by nemØla nad le spoŸ¡vat jen na jedin‚ osobØ, dr. Jiý¡m H jkovi, jedin‚m dneçn¡m mluvŸ¡m Charty 77. Proto byl doplnØn - v souladu s naç¡m prvn¡m prohl çen¡m a po konzultaci v r…znìch okruz¡ch, poŸet mluvŸ¡ch opØt na týi. Funkc¡ dalç¡ch dvou mluvŸ¡ch jsou povØýeni a dr. Ladislav Hejd nek. Jeliko§ Charta 77 nen¡ organizac¡, ale volnìm spoleŸenstv¡m, stmelovanìm pýedevç¡m vz jemnou d…vØrou, je spr vn‚ - jak se mnoz¡ z dot zanìch signat ý… z r…znìch okruh… shodli - §e mluvŸ¡ jsou nad le vybaveni pr vem pýedat sv‚ funkce - v pý¡padØ, §e je nebudou moci nebo cht¡t d le vykon vat - dalç¡m signat ý…m, kter‚ si po vz jemn‚ dohodØ vyberou a kteý¡ budou ochotni tuto funkci pýijmout. Hlavn¡m £kolem mluvŸ¡ch bude pokraŸovat v £sil¡ o konstruktivn¡ dialog se st tn¡ moc¡ a vyd vat tak jako dosud hlavn¡ dokumenty a stanoviska Charty 77.

VØý¡me , §e tyto z kladn¡ smØry a principy naç¡ budouc¡ pr ce jako§ i konkr‚tn¡ opatýen¡, na nich§ jsme se dohodli, pomohou ChartØ 77 l‚pe plnit jej¡ posl n¡.

 

dr. Jiý¡ H jek Marta Kubiçov  Dr.Ladislav Hejd nek

mluvŸ¡ Charty77 mluvŸ¡ Charty 77 mluvŸ¡ Charty 77

 

Praha 21.z ý¡ 1977