Charta 77

Otevýenì dopis konferenci v Oldenburgu

 

 

 V Praze dne 10. listopadu 1977

 

V §en¡ £Ÿastn¡ci konference,

jako signat ýi Charty 77 , usiluj¡c¡ o dodr§ov n¡ z kon… o lidskìch pr vech pýirozenØ podporujeme c¡le Vaç¡ konference v NSR.

Domn¡v me se stejnØ jako vy, §e z kaz vìkonu nØkterìch povol n¡ z politickìch d…vod… ohro§uje, nejen vìvoj demokratick‚ a hum nn¡ spoleŸnosti v NSR sam‚, ale demokratickì a m¡rovì vìvoj v EvropØ v…bec, jak se prav¡ ve vìzvØ Vaçeho pracovn¡ho vìboru. Takovì z kaz je poruçen¡m mezin rodn¡ch pakt… o obŸanskìch, politickìch , hospod ýskìch, soci ln¡ch a kulturn¡ch pr vech, k jejich§ dodr§ov n¡ se zav zaly vçechny evropsk‚ st ty m.j podpisem helsinskìch dokument…. Je rovnا vìrazem protidemokratickìch metod, jimi§ se konzervativn¡ s¡ly v r…znìch zem¡ Z padu a Vìchodu sna§¡ uchovat sv  privilegia na £Ÿet rovnosti obŸanskìch svobod.

V¡me z vlastn¡ zkuçenosti, jak t¡§iv  m…§e bìt praxe "Berufsverbotu" pro posti§en‚, je vçak çkodliv  i spoleŸensky, proto§e zbavuje obŸana pr va na spoleŸensk‚ uplatnØn¡ a spoleŸnost pýipravuje o schopnosti a znalosti jej¡ch Ÿlen…. V§dyœ v ¬eskoslovensku nemohou desetitis¡ce lid¡ vykon vat pr ci, odpov¡daj¡c¡ jejich pý n¡, schopnostem a vzdØl n¡. NesmØj¡ vykon vat kvalifikovan  dØlnick  zamØstn n¡, pracovat jako pr vn¡ci, l‚kaýi, vØdci, novin ýi a uŸitel‚, nemohou vyd vat sv  d¡la Ÿi vystavovat obrazy - prostØ proto, §e pýed dev¡ti lety nesouhlasili s intervenc¡ zem¡ Varçavsk‚ smlouvy do ¬eskoslovenska, §e po§aduj¡ dodr§ov n¡ z kon…. Jen letos ztratilo nØkolik set lid¡ zamØstn n¡ jen proto, §e podepsali prohl çen¡ Charty 77, nebo dokonce jen odm¡tli hlasovat na sch…z¡ch proti tomuto dokumentu, kterì jim pýitom nikdo nedal ani pýeŸ¡st.

Boj proti Berufsverbotu" je tedy i naç¡m z pasem, vØý¡me, §e naçe spoleŸn‚ £spØch na sebe nenechaj¡ dlouho Ÿekat.

 

Vaçi mluvŸ¡ Charty 77

 

Prof. dr.

Jiý¡ H jek Marta Kubiçov  PhDr. Ladislav Hejd nek