Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch

 

         V duchu posl n¡ Charty 77 a v souladu s jej¡ snahou podporovat vznik n¡ u§ç¡ch pracovn¡ch spoleŸenstv¡, zamØýenìch k jej¡m d¡lŸ¡m £kol…m, rozhodli jsme se po nØkolika mØs¡c¡ch pýedbاn‚ pr ce ustavit Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch. C¡lem tohoto vìboru je sledovat pý¡pady osob, kter‚ jsou trestnØ st¡h ny Ÿi vØznØny za projevy sv‚ho pýesvØdŸen¡ nebo kter‚ se staly obØtmi policejn¡ a justiŸn¡ sv‚vole. Budeme s tØmito pý¡pady seznamovat veýejnost i £ýady a podle svìch mo§nost¡ pom hat posti§enìm osob m. Chceme pýitom spolupracovat s ka§dìm u n s i v zahraniŸ¡, kdo projev¡ o spolupr ci z jem. ¦ d me z roveå obŸany, aby n s (nejradØji osobnØ) na takov‚ pý¡pady upozoråovali. VØý¡me, §e p…soben¡ naçeho vìboru pýispØje k tomu, aby lid‚ nebyli nespravedlivØ pron sledov ni a vØznØni.

 

V Praze 27.dubna 1978

 

Ing. Rudolf BattØk, Kýi§¡kova 78 , Praha 8

Otta Bedn ýov , Novodvorsk  4l6, Praha 4

Jarmila BØl¡kov , NovovysoŸansk  l2, Praha 9

dr. V clav Benda, Karlovo n m. l8, Praha 2

Jiý¡ Dienstbier, Podskalsk  8, Praha 2

V clav Havel, U dejvick‚ho rybn¡Ÿku 4, Praha 6

Pýemysl Janìr, Dlouh  29, Praha l

El§bieta Ledererov , B¡linsk  496, Praha 9

V clav Malì, n m. Republiky 35, Plzeå

Ivan Medek, Jan Ÿkovo n bý. 49, Praha 5

Dana NØmcov , JeŸn  7, Praha 2

dr. Ludv¡k Pacovskì, Washingtonova l, Praha l

Jiý¡ Ruml, Kremelsk  lO4, Praha lO

dr. Gertruda Sekaninov -¬akrtov  , æ reck  67, Praha 6

Anna æabatov , Anglick  8, Praha 2

dr. Jan Tesaý, Kallabova 29, Brno

Petr Uhl, Anglick  8, Praha 2

 

SdØlen¡ Ÿ. l

MØstskì soud v BrnØ, Rooseveltova l6, naý¡dil na lO. kvØten t.r. na 8.45 hod. (m¡stnost 37 a) pokraŸov n¡ odroŸen‚ho hlavn¡ho l¡Ÿen¡ v trestn¡ vØci proti Martinu æimsovi, dØln¡kovi, bytem Brno , Volfova l2. Je proti nØmu vedeno trestn¡ st¡h n¡ (na svobodØ) pro trestnì Ÿin neplnØn¡ odvodn¡ povinnosti (õ 267, ost. l. tr. z kona). Hlavn¡ l¡Ÿen¡ bylo ji§ dvakr t odroŸeno, proto§e se nedostavil d…le§itì svØdek - d…stojn¡k vojensk‚ spr vy. Martin æimsa m  k vìkonu vojensk‚ slu§by vìhrady, kter‚ pramen¡ z jeho pýesvØdŸen¡. Hroz¡ mu trest odnØt¡ svobody a§ do jednoho roku.

5. kvØtna l978 Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch

Pozn. red.: Martin æimsa byl lO.5. odsouzen k pØtimØs¡Ÿn¡mu trestu odnØt¡ svobody s podm¡nØnìm odkladem na dva roky, tato informace je mj. obsahem sdØlen¡ Ÿ. 6 vìboru , text tohoto sdØlen¡ nebyl pýi uz vØrce redakci k dispozici.

         Na z kladØ ne£plnìch informac¡, kter‚ jsme doposud z¡skali, pýedbاnØ sdØlujeme:

         V druh‚ polovinØ dubna t.r. bylo v Jihomoravsk‚m kraji vzato do vazby nØkolik obŸan… (nikdo z nich nen¡ signat ýem Charty 77), kteý¡ jsou trestnØ st¡h ni za "rozçiýov n¡ protist tn¡ch p¡semnost¡".

         Petr Cibulka , dØln¡k, bytem Vr nova 53, Brno je od l7.4. ve vazbØ, je obvinØn z trestn‚ho Ÿinu pobuýov n¡ (lOO odst. la, tr. z kona). V jeho bytØ byla provedena domovn¡ prohl¡dka. Ve vØci obvinØn‚ho Petra Cibulky a spol. byli jako svØdci vyslechnuti Josef Ad mek , studuj¡c¡ a Petr Posp¡chal, tiskaýskì uŸeå.

         Libor Chloupek, knihovn¡k, bytem T bor l3, Brno je ve vazbØ od 26.4. a pravdØpodobnØ je rovnا obvinØn z pobuýov n¡. V jeho bytØ byla provedena domovn¡ prohl¡dka, kter  byla zd…vodnØna podezýen¡m, §e pýechov v  p¡semnosti, kter‚ souvisej¡ s trestnou Ÿinnost¡ Petra Cibulky. V bytØ byly odåaty materi ly Charty 77, texty L. Vacul¡ka, J. PatoŸky, V. Havla a J. H jka, d le slo§ka nadepsan  "Býezina", pýiŸem§ nen¡ zýejm‚, jde-li o b sn¡ka Otokara Býezinu, kter‚ho m  l. Chloupek v oblibØ, nebo o vØznØn‚ho signat ýe Charty 77 Aleçe Býezinu.

         Dne 21.4. t.r. byli vzati do vazby ing. Pavel Nov k, a Josef Brychta, oba z Jihlava. Trestn¡ st¡h n¡ proti nim se zakl d  na "rozçiýov n¡ protist tn¡ch p¡semnost¡". Pýi domovn¡ch prohl¡dk ch, kter‚ byly v jejich bytech vykon ny, vçak nebyly takov‚ p¡semnosti nalezeny. Odåata byla nØkolik des¡tek let star  kniha T bory smrti v SSSR, d le texty J. Huœky a skupiny Plastic People, magnetofonov‚ p sky a psac¡ stroje. V pý¡padØ Josefa Brychty provedli pý¡sluçn¡ci StB ani§ by byli vybaveni pý¡sluçnìm souhlasem prokur tora - prohl¡dku i v sousedn¡ polovinØ dvojdomku, kter  patý¡ invalidn¡mu synovi Josefa Brychty.

 

5. kvØtna l978 Vìbor na ochranu nespravedlivØ st¡hanìch

Pozn. red.: V t‚to vØci (Petr Cibulka a spol) je rovnا obvinØna matka Petra Cibulky VØra Cibulkov , MuŸednick  39 , Brno, V. Cibulkov  je s nejvØtç¡ pravdØpodobnost¡ ve vazbØ. D le je v t‚§e vØci obvinØn a ve vazbØ mladistv¡ Petr Posp¡chal, a to od 4.5.

SdØlen¡ Ÿ. 3

V p tek 5.5. l978 se kon  veýejn‚ zased n¡ mØstsk‚ho soudu v Praze, Sp len  2 (m¡stnost Ÿ. 58) , v trestn¡ vØci proti Ivanu Jirousovi. Ivan Jirous, umØleckì vedouc¡ skupiny Plastic People, byl obvodn¡m soudem pro Prahu l odsouzen pro trestnì Ÿin vìtr§nictv¡, jeho§ se mØl dopustit t¡m, §e pýi vernis §i vìstavy sv‚ho pý¡tele pronesl nepl novanì diskusn¡ pý¡spØvek, k osmimØs¡Ÿn¡mu nepodm¡nØn‚mu trestu odnØt¡ svobody v II. n pravn‚ vìchovn‚ skupinØ. MØstskì soud bude projedn vat odvol n¡ obvinØn‚ho i prokur tora proti tomuto rozsudku.

5. kvØtna 1978 Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch

 

SdØlen¡ Ÿ. 4

Dne 5.5. l978 bylo pýed sen tem mØstsk‚ho soudu v Praze, jemu§ pýedsedala JUDr. Hrbkov , projedn no odvol n¡ umØleck‚ho vedouc¡ho skupiny Plastic People Ivana Jirouse a prokur tora proti rozsudku obvodn¡ho soudu v Praze l ze dne 11.4.1978 . Vìtvarnì teoretik Ivan Jirous byl §alov n pro trestnì Ÿin vìtr§nictv¡ podle õ 202, odst. l tr. z kona, kter‚ho se mØl £dajnØ dopustit t¡m, §e na vernis §i obraz… mal¡ýe Josefa Laciny pronesl s Lacinovìm souhlasem nepl novanì pý¡spØvØk, kterìm prì naruçil jej¡ d…stojnì pr…bØh. V prvn¡ instanci byl odsouzen k trestu 8 mØs¡c… nepodm¡nØn‚ho odnØt¡ svobody. Odvolac¡ soud zvìçil nyn¡ trest na l8 mØs¡c…. Takto drastick‚ zvìçen¡ trestu vyçç¡ soudn¡ instanc¡ je v Ÿeskoslovensk‚ justiŸn¡ praxi zcela neobvykl‚. Pokl d me to za dalç¡ doklad pro skuteŸnost, §e Jirous…v vìtvarnØ-teoretickì projev byl pouhou nahodilou z minkou pro jeho trestn¡ st¡h n¡. Domn¡v me se, §e toto st¡h n¡ je v podstatØ aktem politick‚ msty na ŸlovØku, kterì je zn m svìmi progresivn¡mi umØleckìmi n zory, kritickìmi obŸanskìmi postoji a svìm vlivem v kruz¡ch nekonformn¡ ml de§e. Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch chce vØnovat pý¡padu Ivana Jirouse zvl çtn¡ pozornost a z roveå § d  o intervence v jeho prospØch.

 

5. kvØtna 1978 Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch

 

SdØlen¡ Ÿ. 5

         V p tek dne 12. kvØtna 1978 ve l3.OO hod. probØhne v budovØ krajsk‚ho soudu v ést¡ nad Labem v l. patýe Ÿ. dveý¡ 52 veýejn‚ zased n¡ v odvolac¡m ý¡zen¡ trestn¡ vØci proti Gustavu Vlasat‚mu. Gustav Vlasatì byl odsouzen 3O. ledna t.r. okresn¡m soudem v MostØ k nepodm¡nØn‚mu trestu odnØt¡ svobody v trv n¡ 20 mØs¡c… za trestnì Ÿin pobuýov n¡ podle õ lOO odst. l a tr. z kona.

         édajn‚ pobuýov n¡ spoŸ¡valo v tom, §e na n stØnce ve sv‚ kancel ýi, vedle novinovìch vìstýi§k… o sni§ov n¡ §ivotn¡ £rovnØ na Z padØ, vyvØsil dvØ sv‚ vìplatn¡ p sky z r…znìch obdob¡. Jeho spoluzamØstnanci se domn¡vaj¡, §e trestn¡ postih Gustava Vlasat‚ho je pýedevç¡m prostýedkem jak se vypoý dat s jeho kritikou pomØr… v podniku Chemopetrol.

10. kvØtna 1978 Vìbor na obranu nespravedlivØ st¡hanìch

Pozn. red.: Podle sdØlen¡ vìboru Ÿ. 6, jeho§ text nem me v tuto chv¡li k dispozici, potvrdil krajskì soud v ést¡ nad Labem rozsudek okresn¡ho soudu v MostØ.