Charta 77

Dokument Ÿ. 2

Dne 6.ledna 1977 pýed polednem obkl¡Ÿily vozy St tn¡ bezpeŸnosti uprostýed norm ln¡ provozu osobn¡ v…z, ve kter‚m jeli spisovatel‚ V clav Havel a Ludv¡k Vacul¡k s hercem Pavlem Landovskìm, aby doruŸili vl dØ ¬SSR, Feder ln¡mu shrom §dØn¡ a ¬TK text Charty 77 se vçemi podpisy a zaslali jej poçtou i jeho signat ý…m.

Jmenovan¡ a d le spisovatel ZdenØk Urb nek byli pak ýadu hodin vyslìch ni, aŸkoli u§ z obsahu zabavenìch ob lek muselo bìt bezpeŸnosti zýejm‚, §e jej¡ akce je nepýimØýen  i neopr vnØn , proto§e Charta 77, jak dokazuj¡ i pr vn¡ expertizy, kter‚ si dala vypracovat, neporuçuje ani v nejmenç¡m Ÿs. z kony, ale naopak je h j¡. Apar t ministerstva vnitra ¬SSR se jako ostatnØ ne poprv‚- postavil jak nad mezin rodn¡ dohody, tak nad z kony vlastn¡ho st tu. Akce proti bez£honnìm obŸan…m se £Ÿastnily a dosud £Ÿastn¡ des¡tky voz… a çt by lid¡ - vyçetýovatel…, technik… i sledovaŸ… - kter‚ ministerstvu ned vno chybØly týeba k tomu, aby zabr nilo £nosu Ÿs. dopravn¡ho letadla.

Zadr§en¡ byli bØhem vìslechu filmov n¡ televizn¡mi kamerami a fotografov ni jako çpioni nad korespondenc¡, adresovanou nejvyçç¡m st tn¡m org n…m, kter  jim byla odåata. BezpeŸnost filmovala d l i v bytØ a venkovsk‚m domØ V clava Havla - pýes d…razn‚ protesty majitel… a v bytØ Zdeåka Urb nka. Nat Ÿeny byly mimo jin‚ kolekce zahraniŸn¡ch publikac¡ a r…zn‚ priv tn¡ pýedmØty, aran§ovan‚ obdobnØ jako zbranØ terorist….

BØhem tý¡kr lov‚ noci a tak‚ dalç¡ den probØhly u jmenovanìch domovn¡ prohl¡dky, pýi nich§ byl zabaven bezpoŸet vØc¡, pýedevç¡m knihy, korespondence fotografie i vØc¡ naprosto osobn¡, jak‚ bezpeŸnost zabavovala u§ pýi prohl¡dk ch v dubnu 1975, a jimi§ pak nØkter‚ obŸany vyd¡rala. Pod Ÿ¡slem l v seznamu vØc¡, zabavenìch u Ludv¡ka Vacul¡ka, je vedena kniha Heinricha B”lla: Gruppen-bild mit Dame. PozdØji se u§ jednotlivostmi nezdr§ovali. Jednu polo§ku tvoý¡ napý¡klad "60 rukopis…, v zanìch v pl tnØ". Ludv¡ku Vacul¡kovi byl u§ podruh‚ zabaven vlastn¡ rozpracovanì rukopis rom nu. V clavu Havlovi byly zabaveny a nafilmov ny i ofici ln¡ publikace americk‚ho velvyslanectv¡ v Praze. Burcuj¡c¡ je, §e byly zabaveny i £ýednØ vydan‚ texty o obŸanskìch pr vech, kter‚ byly pr vØ uveýejnØny ve Sb¡rce z kon… a naý¡zen¡.

SouŸasnØ byli zatŸeni, vyslìch ni a podrobeni domovn¡ prohl¡dce spisovatel dr. Fratiçek Pavl¡Ÿek a novin ý Jan Petr nek, oba signat ýi Charty 77. Zat¡mco prvn¡ Ÿtyýi byli postupnØ propuçtØni po p…lnoci 7. ledna a V clav Havel po sv‚m druh‚m zadr§en¡ 7.l. ve 22 hodin, byli druz¡ dva propuçtØni o den pozdØji, na sklonku lh…ty, za ni§ zaŸ¡n  vazba.

Celìm z sahem dok zala BezpeŸnost jasnØ , §e existence Charty 77 je opr vnØn  a potýebn , proto§e obŸansk  pr va jsou v ¬SSR poruçov na. MluvŸ¡ Charty 77 upozoråuj¡ ministerstvo vnitra, §e proveden‚ domovn¡ prohl¡dky byly nez konn‚, proto§e nebylo zah jeno trestn¡ st¡h n¡, co§ je podle Ÿs. z kon… podm¡nkou. Filmov n¡ osob proti jejich v…li, i jejich byt… a soukromìch pýedmØt… lze pova§ovat za trestnì Ÿin £tisku podle õ 237 trestn¡ho z kona.

Po celou dobu akce protestovali mluvŸ¡ Charty 77 i dalç¡ signat ýi proti t‚to zv…li. Nyn¡ § daj¡ zastaven¡ dalç¡ch nez konnost¡ a okam§it‚ vr cen¡ vçech zabavenìch p¡semnost¡ i vØc¡.

MluvŸ¡ Charty 77 si vyhrazuj¡ pr vo - v souladu s Ÿl nkem 19 Mezin rodn¡ho paktu a obŸanskìch a politickìch pr vech - zveýejnit ka§dì dalç¡ pý¡pad nepý¡pustn‚ho n tlaku na signat ýe a jin‚ obŸany. MluvŸ¡ Charty 77 prohlaçuj¡, §e pýedbØhla-li publikace textu v zahraniŸ¡ jeho odevzd n¡ Ÿs. vl dn¡m m¡st…m, jde to rovnا na vrub ministerstva vnitra, kter‚ tomu zabr nilo.

MluvŸ¡ Charty 77 oznamuj¡, §e se k n¡ pýipojilo Ÿtyýicet novìch signat ý…. Jejich jm‚na, stejnØ jako vçech dalç¡ch, nebudou zveýejåov na, dokud nevznikne z ruka, §e se tý¡kr lov  policejn¡ akce nebude opakovat. Na pr ci Charty 77 se ovçem budou pod¡let.

MluvŸ¡ Charty 77 oznamuj¡ d le, §e z vìçe uvedenìch d…vod… urŸili za sebe týi n hradn¡ky, jejich§ jm‚na budou publikov na, kdyby byla prvn¡ trojici znemo§nØna Ÿinnost.

MluvŸ¡ Charty 77 dØkuj¡ za projevy dom c¡ i mezin rodn¡ solidarity. ZahraniŸn¡ koment ýe opravuj¡ v tom smyslu, §e signat ýi nejsou zdaleka jen intelektu lov‚, ale i dØln¡ci a dalç¡ pracuj¡c¡, tak‚ obŸan‚, kteý¡ nebyli posti§eni repres liemi za rok 1968 a anga§uj¡ se z vnitýn¡ nezbytnosti. Charta 77 si proto zaslou§¡, aby se o n¡ nemluvilo jako o skupinØ disident…, ale jako o obŸansk‚ iniciativØ.

MluvŸ¡ Charty 77 vØý¡, §e vedouc¡ st tn¡ci zabr n¡ dalç¡m sv‚vol¡m ministerstva vnitra, kter‚ neohro§uj¡ pouze n s a vØtçinu obŸan…, ale - jak o tom svØdŸ¡ doklady z minulosti - i je samotn‚.

 

Toto prohl çen¡ podepisuj¡ mluvŸ¡ Charty 77:

 

prof. dr. Jan PatoŸka, DrSc, dr. h. c.

Prof. dr. Jiý¡ H jek, DrSc.

V clav Havel

 

V Praze dne 8.1.1977