Charta 77

 

Dokument Ÿ. 3

 

Pýedsednictvu Feder ln¡ho shrom §dØn¡, vl dØ ¬SSR, tisk. kancel ý¡m

V Prohl çen¡ Charty 77 z 1. ledna 1977 obr tilo se 242 obŸan… naç¡ republiky k nejvyçç¡m st tn¡m org n…m i k veýejnosti, aby jim sdØlili sv‚ odhodl n¡ usilovat o uskuteŸnØn¡ norem mezin rodn¡ch pakt… o lidskìch pr vech, kter‚ se staly souŸ st¡ naçeho pr vn¡ho ý du, jak bylo stvrzeno i jejich uveýejnØn¡m ve Sb¡rce z kon… pod Ÿ. 120-76. Toto jedn n¡ obŸan… bylo v souladu s Ÿl nkem 28 a 29 éstavy ¬SSR a Ÿl nkem 19 Mezin rodn¡ho paktu o obŸanskìch a politickìch pr vech.

Dne 6.1.1977 byli St tn¡ bezpeŸnost¡ nez konnØ zadr§eni obŸan‚, kteý¡ jeli pýedat uvedenì dokument s pr…vodn¡mi podpisy vrcholnìm st tn¡m org n…m ¬SSR, dokument byl proto tØmto org n…m v z pØt¡ zasl n poçtou. Jedinou odpovØd¡ dodnes je vçak rozs hl  represivn¡ akce bezpeŸnostn¡ch org n… a ur §ej¡c¡m, hrub  pomlouvaŸn  kampaå proti signat ý…m Charty 77 ve vçech Ÿs. sdØlovac¡ch prostýedc¡ch. Ur §ky, obvinØn¡ a pomluvy u§¡van‚ v t‚to kampani nemaj¡ u n s obdoby od dob podobnìch kampan¡ v letech nez konnìch politickìch proces…. PodobnØ jako tehdy je tak‚ organizov na na pracoviçt¡ch, v z vodech, £ýadech, ve çkol ch a jinìch instituc¡ch kampaå v n¡§ kolektivnØ nebo individu lnØ maj¡ lid‚ odsoudit nØco, s Ÿ¡m nebyli v…bec sezn meni. Odsouzen¡ Charty 77 je vym h no tak, §e odm¡tnut¡ existenŸnØ ohro§uje ka§d‚ho, kdo by se ho odv §il, nØkde jsou podpisov‚ archy proti ChartØ 77 pýedkl d ny k podpisu autoritativnØ pýi vìplatØ mzdy apod. Text Charty 77 vçak je pýitom obŸan…m utajov n, a jak vìslovnØ p¡çe Rud‚ pr vo dne 15.1.1977 , nikdy zveýejnØn nebude.

V noci na Ÿtvrtek 13.1.1977 byly pýedv dØny des¡tky signat ý… a u ýady z nich byly provedeny domovn¡ prohl¡dky aŸkoliv form lnØ jsou slyçeni jako svØdci, byli bezd…vodnØ pýedv dØni a sv §eni policejn¡mi vozy v dobØ mezi 4. a 5. hodinou r no, s mnohìmi bylo jedn no jako s potencion ln¡mi zloŸinci, hrubØ a bezohlednØ. MluvŸ¡ Charty 77 byli prakticky celì tìden vyslìch ni a propuçtØni na svobodu jen na noc. Dne 13.1. byl zatŸen na z kladØ domovn¡ prohl¡dky novin ý Jiý¡ Lederer, dne 14.1. se z vìslechu nevr til mluvŸ¡ Charty 77 spisovatel V clav Havel. R no dne 15.1. bylo jeho man§elce na telefonickì dotaz sdØleno, §e V. Havel se "vzdal bezpeŸnosti" a byl zadr§en z jin‚ho d…vodu ne§ je Charta 77. Dne 13.1. byli docenti pedagogick‚ fakulty dr. F. Jir nek a dr. R. Palouç usnesen¡m kolegia univerzity zbaveni funkce vìhradnØ proto, §e podepsali Chartu 77. U ýady dalç¡ch signat ý… se chyst  vìpovØÔ z pr ce z tØch§e d…vod….

Domn¡v me se, §e toto vçechno v dostateŸn‚ m¡ýe potvrzuje, jak nal‚hav‚ je ýeçit zcela vØcnØ v naç¡ zemi probl‚m souvisej¡c¡ s uplatåov n¡m pr v, k jejich§ respektov n¡ se n ç st t mezin rodnØ zav zal.

Prohl çen¡ Charty 77 vìslovnØ zd…razåuje, §e smyslem t‚to obŸansk‚ iniciativy nen¡ politick  Ÿinnost. Cel  kampaå proti ChartØ 77 je vçak vedena v heslech politick‚ propagandy. Mluv¡ se o kontrarevoluŸn¡ch a protisocialistickìch snah ch Charty 77 apod. Z t‚to kampanØ vyplìv , §e vl da pova§uje pro sv‚ z jmy za nebezpeŸn‚, aby se d…slednØ dodr§ovala pr va obŸan…, k jejich§ respektov n¡ se sama zav zala. Domn¡v me se , §e je vØc¡ politickìch organizac¡, politickìch stran, odborovìch organizac¡ apod. ve vçech evropskìch zem¡ch, aby samy posoudily, zda respektov n¡ tØchto obŸanskìch a politickìch pr v je Ÿi nen¡ po§adavkem protisocialistickìm, protilidovìm a kontrarevoluŸn¡m. Signat ýi Charty 77 vych zeli z pýesvØdŸen¡, §e tomu tak v § dn‚m pý¡padØ nen¡ a nem…§e bìt.

V z ni odpovØdnost¡, kterou jsme jako mluvŸ¡ Charty 77 na sebe vzali, § d me:

Zastavit policejn¡ repres lie proti signat ý…m Charty 77 a propustit na svobodu obŸany zadr§ovan‚ v souvislosti s t¡mto prohl çen¡m.

Zastavit vçechny formy n tlaku, zejm‚na existeŸn¡ho, proti obŸan…m, kteý¡ po§aduj¡ uskuteŸåov n¡ z vazk… z mezin rodn¡ch pakt… o lidskìch pr vech.

Umo§nit pravdivou informaci Ÿs. veýejnosti a obsahu Prohl çen¡ Charty 77 a zapoŸ¡t ze strany org n… politick‚ moci jedn n¡ o tom, jak ýeçit vØcn‚ probl‚my uplatåov n¡ tØchto pr v v ¬eskoslovensku. K takov‚mu jedn n¡ jsme zcela ochotni a pýipraveni.

 

MluvŸ¡ Charty 77: prof. dr. Jan PatoŸka

                  prof. dr. Jiý¡ H jek

 

V Praze dne 15.1.1977