Charta 77

Feder ln¡mu shrom §dØn¡ ¬SSR

Praha

 

V uplynulìch dnech a tìdnech se k podepsanìm jako k mluvŸ¡m obŸansk‚ iniciativy k dodr§ov n¡ z konnosti v oblasti obŸanskìch a lidskìch pr v (Charta 77) obracej¡ Ÿetn¡ obŸan‚ a upozornØn¡m na znepokojen¡ veýejnosti informacemi o incidentech v Kdyni pýi Chodskìch slavnostech 13.a14. srpna tr. Hovoý¡ se o ne£mØrn‚ tvrdosti z sahu Veýejn‚ bezpeŸnosti proti mladìm lidem v souvislosti s odvol n¡m kulturnØ-spoleŸensk‚ho podniku, na nØm§ byli tito mlad¡ lid‚ zvl çtØ zainteresov ni. Je uv dØno, §e mnoz¡ mlad¡ lid‚ byli bezd…vodnØ zbiti, §e doçlo ke znaŸnìm materi ln¡m çkod m a Ÿetnìm zranØn¡m K desinformaci pýisp¡vaj¡ i dodateŸn‚ vìslechy nØkterìch £Ÿastn¡k… ud lost¡, i jednostrann‚ a kus‚ zpr vy m¡stn¡ho tisku.

Domn¡v me se, §e v souladu se z sadami, vyslovenìmi Feder ln¡m shrom §dØn¡m v usnesen¡ z 5. dubna tr. je týeba v z jmu z konnosti vyjasnit pý¡Ÿiny a pr…bØh ud losti. Navrhujeme proto, aby v duchu i podle litery tohoto usnesen¡ byla ustavena komise, kter  by objektivnØ zjistila situaci, vyslechla z£ŸastnØn‚ a zainteresovan‚ osoby a seri¢zn¡ informac¡ o vìsledku çetýen¡ pomohla uklidnit veýejnost.

V souladu s Prohl çen¡m Charty 77 jsou jeho signat ýi pýipraveni a ochotni pýispØt svìm d¡lem konstruktivnØ k vyjasnØn¡ pý¡padu a k d…sledn‚mu prosazen¡ z konnosti v oblasti lidskìch pr v a z kladn¡ch svobod.

prof. dr. Jiý¡ H jek dr. Ladislav Hejd nek

MluvŸ¡ Charty 77 Praha 21.z ý¡ 1977