Charta 77

Prohl çen¡ k procesu s O. Ornestem a spol.

 

Dne 17.10. v 8 hod. zaŸne pýed sen tem MØstsk‚ho soudu v Praze 2 , Sp len‚ ul. 2, v m¡stnosti Ÿ. 83 proces s novin ýem Jiý¡m Ledererem a divadeln¡m re§is‚rem Otou Ornestem, kteý¡ jsou od ledna ve vyçetýovac¡ vazbØ, a spisovateli Frantiçkem Pavl¡Ÿkem a V clavem Havlem, kteý¡ po propuçtØn¡ z vazby budou souzeni na svobodØ. Jiý¡ Lederer je ob§alov n podle õ 98 tr. z. z podvracen¡ republiky, kter‚ho se £dajnØ dopouçtØl t¡m, §e odes¡lal fejetony, beletristick  d¡la a Ÿl nky Ÿeskìch spisovatel… do zahraniŸ¡ k publikaci v Ÿeskìch Ÿasopisech a nakladatelstv¡ch p…sob¡c¡ch v cizinØ. Ota Ornest je st¡h n podl‚ t‚ho§ paragrafu za to, §e toto odes¡l n¡ Jiý¡mu Ledererovi zprostýedkov val. Frantiçek Pavl¡Ÿek z pý¡pravy trestn‚ho Ÿinu podvracen¡ republiky za to, §e Jiý¡mu Ledererovi poskytl interview do jeho chystan‚ kn¡§ky rozhovor… s Ÿeskìmi spisovateli. V clav Havel je ob§alov n pod õ 112 tr. z. za pokus o poçkozov n¡ z jm… republiky v zahraniŸ¡, kter‚ho se dopouçtØl t¡m, §e pýedal Jiý¡mu Ledererovi rukopis pamØt¡ bìv.ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny k odesl n¡ do zahraniŸ¡.

Pýipravovanì proces nen¡ jen hluboce nespravedlivì z lidsk‚ho , mor ln¡ho a kulturn¡ho hlediska, ale bude-li vynesen odsuzuj¡c¡ rozsudek, bude to zýejm‚ poruçen¡ Mezin rodn¡ho paktu o obŸanskìch a politickìch pr vech, kterì je souŸ st¡ Ÿeskoslovensk‚ho pr vn¡ho ý du a kterì ve sv‚m Ÿl nku 19 zaruŸuje obŸan…m pr vo svobodnØ "pýij¡mat a rozçiýovat informace a myçlenky vçeho druhu, bez ohledu na hranice, aœ £stnØ, p¡semnØ nebo tiskem, prostýednictv¡m umØn¡ nebo jakìmikoli jinìmi prostýedky podle vlastn¡ volby".

SkuteŸnost, §e Ÿeskoslovençt¡ spisovatel‚ ve zvìçen‚ m¡ýe publikuj¡ v zahraniŸ¡ v Ÿeskìch Ÿasopisech a nakladatelstv¡ch je jen pýirozenìm d…sledkem nepýirozenìch pomØr… panuj¡c¡ch v ediŸn¡ praxi dom c¡ch kulturn¡ch instituc¡, na kter‚ ned vno upozornila Charta 77 v dokumentu Ÿ. l2. Velk‚ Ÿ sti Ÿeskìch spisovatel… je znemo§nØna jak koliv publikace doma, a proto publikace v zahraniŸ¡ hraje de facto £lohu jednoho z n hradn¡ch zp…sob…, jimi§ jsou Ÿeçt¡ Ÿten ýi seznamov ni s d¡ly Ÿeskìch spisovatel…. ¦e mnoh  vìznamn  d¡la dom c¡ch autor… vych zej¡ tiskem v jejich mateýsk‚m jazyce pouze v cizinØ, Ÿasto v souvislotech, na kter‚ nemaj¡ tito autoýi vliv, nepova§ujeme za £kaz zdravì, jeho pravou pý¡Ÿinu nespatýujeme vçak v aktivitØ obŸan…, kteý¡ tyto publikace zprostýedkov vaj¡, ale v situaci, kter  je k t‚to aktivitØ vede. Za tØchto okolnost¡ je svrchovanØ nespravedliv‚, §e Ÿeskoslovensk‚ £ýady m¡sto toho, aby se odpovØdnØ zamyslely nad pravìmi pý¡Ÿinami vznikl‚ situace, st¡haj¡ trestnØ obŸany, kteý¡ slou§¡ Ÿesk‚ kultuýe a sna§¡ se napravovat vznikaj¡c¡ kulturn¡ çkody.

Charta 77 t¡mto upozoråuje v duchu c¡l…, kter‚ si pýedsevzala, §e Ÿeskoslovensk‚ £ýady i naçi a svØtovou veýejnost na tento dalç¡ pý¡pad poruçov ni z kladn¡ch lidskìch pr v, aby mu spolu s Chartou 77 vØnovali svoji pozornost a zasazovali se o to, aby se ve vØci Ÿtyý kulturn¡ch pracovn¡k… postupovalo spravedlivØ a pýihl¡§elo se ke znØn¡ z vazk… z Mezin rodn¡ho paktu a obŸanskìch a politickìch pr vech, kterì je souŸ st¡ Ÿs. pr vn¡ho ý du. Je nutn‚ se zasazovat i o to, aby £Ÿast veýejnosti na procesu nebyla umØle omezov na malou soudn¡ s¡n¡ a pýedem vybranìm publikem a aby dom c¡ i zahraniŸn¡ novin ýi mØli mo§nost informovat naçi i svØtovou veýejnost o pr…bØhu procesu.

 

V Praze 12.10.1977

Prof. dr. Jiý¡ H jek Marta Kubiçov  d r.Ladislav Hejd nek