Charta 77

Dr. Jn Peje

generln prokurtor SSR

nm. Hrdin 1300

Praha 4 - Nusle

 

Podle l2 zkona o prokuratue dme Vs o projednn zkonnosti postupu orgn Bezpenosti a pslun prokuratury proti Pavlu Landovskmu (bytem Praha 5, Mlnick lO), nyn ve vazb, znmmu eskmu herci, kter je neprvem obvinn podle l56 , odst. l a 2 a l55, odst. l a 2 (tok na veejnho initele).

 

Jak jsou fakta? Dne l7. jna t.r. v 8 hod. rno zanal ve Splen ulici na Novm Mst proces s Otou Ornestem, Jim Ledererem, Frantikem Pavlkem a Vclavem Havlem. Tho dne rno policie pod rznmi zminkami pedvedla k vslechm nebo zadrela na 48 hodin adu osob, mezi nimi i Jiho Hjka, Martu Kubiovou, Pavla Kohouta, Milana Hbla a adu dalch.Vem bylo tak i onak eeno,e se tak dje roto, aby se nemohli dostavit do soudn budovy, v n probhal proces, a pokud byli ochotni slbit, e se k soudu nedostav, byli proputni. Mezi zadrenmi ml bt i Pavel Landovsk. Avak teprve v ll hodin dopoledne se dva pslunci StB dostavili do ateliru ve Vrovicch (kter je mimochodem v rozdlenm byt), kde se Pavel Landovsk zdroval, a vyzvali ho, aby el s nimi. Jeliko nemli obslku a neudali dvody pro pedveden, odmtl Pavel Landovsk - v souladu s platnou prvn pravou - s nimi jt. Po tech hodinch se ped byt dostavily dal posily StB o sle 4 mu. Ani po pchodu posil P. Landovsk z bytu nevyel. Po odchodu pslunk zael Pavel Landovsk do nejbli telefonn budky. Jakoby nhodou jel kolem hldkov vz VB, vystoupili z nho dva pslunci, oteveli dvka budky, nic netucho Pavla Landovskho s pouitm chvat z budky vyvlekli a pokusili se ho naloit do hldkovho vozu. Pitom nepronesli zkonem pedepsan osloven "Jmnem zkona", ani neudali dvod zadren. Pavel Landovsk ml monost se brnit nsil a pi nakldn do vozu. Ale vz byl v t dob ji obklopen civilisty, z nich jeden stkl P. Landovskmu do o slzn plyn. Po zadren nebyl P. Landovsk ani vyslechnut, ani s nm nebyl proveden dn kon, na jeho podklad by bylo mon ho zadret.

Podle obaloby je Pavel Landovsk sthn za to, e pr dopoledne hrub urel pslunky StB, kte ho pili zadret. Dle pak proto, e pr vyhrooval pslunkm StB nsilm ,a to tak, e pr v prbhu oblhn otevel dvee ateliru, v ruce drel dlouh n a dajn prohlsil, e ten, kdo by vstoupil do ateliru bude o hlavu krat. Za to je alovn podle 156/1 a 2. Ani jedno z obvinn nen podepeno svdectvm civilnch svdk. V druh polovin rozdlenho bytu obyvatel nic neslyeli, ani nikdo jin nic neslyel a nieho nebyl svdkem. Svdectv pslunk bezpenosti se pak rozchzej.

Dle je Pavel Landovsk sthn podle 155/1 a 2 za to, e pr pi zadren kladl odpor a zranil jednoho pslunka VB tm, e ho kopl do kolena, co bylo pinou zdravotnch pot po dobu 16 dn. Ani toto obvinn neprokazuj civiln svdci, svdectv jsou pouze od pslunk VB, o rovni jejich pozorovacch schopnost svd i to, e nevd , kde P. Landovskmu stkl do o slzn plyn.

V alob se dle uvd, e pslunci bezpenosti dostali pkaz k zadren Pavla Landovskho na zklad pokynu, aby pijali opaten k zadren Pavla Landovskho na zklad pokynu, aby pijali opaten k zabrnn incidentm pi procesu s Otou Ornestem a spol. Podle skutkovch podstat uvedench v obalob me bt Pavel Landovsk odsouzen k trestu odnt svobody a na 5 let.

Ze veho, co bylo uvedeno, plyne , e trestn sthn Pavla Landovskho nem zkonn podklad.

 

l. eskoslovensk prvn d nem institut preventivnho zadren, kter se naposled na zem eskoslovenska aplikovalo v dob okupace eskoslovensku nacistickm Nmeckem.

2. Pi dnm politickm procesu po r. 1968 (a ani v padestch letech) nedolo k dnm incidentm. Vichni oban, kte se chtli zastnit nkterho z proces, se vdy chovali dstojn, akoliv sprva soud v rozporu s duchem zkona volbou nejmench soudnch sn a vstupenkami pouze pro vybran publikum vyluovala ast veejnosti.

3. Zadren Pavla Landovskho nemohl splnit ani smysl nezkonnho opaten k zabrnn asti na procesu, nebo Pavel Landovsk se v dob zahjen procesu zdroval v jin sti Prahy a nepodnikl nic , co by opravovalo k domnce, e se chce procesu zastnit. Nadto pslunci bezpenosti nemli pro P. Landovskho ani pedvoln, co pi pedem pipraven akci bylo jejich zkonnou povinnost. Bez tohoto pedvoln i z tohoto dvodu byl jejich in v rozporu s platnou prvn pravou. A jeho zadren kolem l8 hod., kdy prvn den soudnho len u skonil, nem vbec u dn prvn ani vcn smysl.

4. Trestnch in podle 155 a 156 se lze dopustit jen proti veejnmu initeli, kter prv vykonv svou pravomoc. Kdy vak pslunk bezpenosti svou pravomoc nevykonv nebo ji pekrauje, nen povaovn za veejnho initele a nen zkonem chrnn. Z uvedench skutenost vyplv, e pi zadren Pavla Landovskho - a stejn tak i dalch oban tho dne - StB hrub pekroila svou pravomoc a jednala v rozporu se zkonem, co je situace , za n jej pslunci ani zakroujc pslunci VB nepovali ochrany jako veejn initel. A za takovch okolnost maj oban prvo i povinnost se brnit nsil a hjit sv obansk prva proti nezkonnmu jednn a zvli. U Pavla Landovskho mohlo tedy jt maximln jednn v krajn nouzi nebo nutn obran, nebo pokud se brnil, brnil se v mezch legality nezkonnmu postupu.

Ze vech souvislost vyplv, e fakticky m jt o dal politick proces, i kdy in, z nho je Pavel Landovsk obvinn, nen obsaen v prvn hlav trest. zkona.

dme proto o urychlen projednn naeho ppisu a zrove o okamit proputn Pavla Landovskho z vazby, pro kterou nejsou zkonn dvody.

 

Dr.Ji Hjek, DrSc Marta Kubiov dr.Ladislav Hejdnek

mluv Charty 77 mluv Charty 77 mluv Charty 77

 

 

14.listopadu 1977