Charta 77

Vìbor veýejn‚ sebeobrany KOR, Varçava

 

V Praze dne 16.listopadu 1977

 

Draz¡ pý tel‚,

mimoý dnØ n s povzbuzuje solidarita, kterou jste v tomto roce u§ nØkolikr t projevili naçemu £sil¡ o dodr§ov n¡ z kon…, mezi nا v Ÿeskoslovensk‚m pr vn¡m ý du n le§¡ i mezin rodn¡ pakty o lidskìch a obŸanskìch pr vech. Vaçe vystoupen¡ na obranu politickìch vØzå… a proti politickìm proces…m v ¬eskoslovensku mØla nejen kladnì ohlas v naç¡ veýejnosti, ale jako vìznamn  souŸ st mezin rodn¡ solidarity pýispØla i ke zm¡rnØn¡ mocenskìch postih… a rozsudk…. Vaçe podpora je o to cennØjç¡, §e nehovoý¡te z bezpeŸ¡.

Sledujeme Vaçe spravedliv‚ z pasy za dodr§ov n¡ z kon… a za lidsk  pr va v Polsku a s radost¡ zaznamen v me ka§dì d¡lŸ¡ £spØch Vaç¡ Ÿinnosti. I t¡m posilujete naçe pýesvØdŸen¡, §e spoleŸnì bojem, kterì vedeme , je perspektivn¡ §e v r mci spoleŸensk‚ho syst‚mu naçich zem¡ pýisp¡v me k rostouc¡ £ctØ k z kon…m a k pr v…m ka§d‚ho ŸlovØka na svobodnì rozvoj vlastn¡ osobnosti.

Nikdy jsme nespojovali V mi pýipomenutou £Ÿast polskìch jednotek na potlaŸen¡ naçeho pokusu o spoleŸenskou reformu v roce 1968 a polskìm n rodem. Dovedeme si pýedstavit i situaci opaŸnou, k n¡§ nebylo napý. v roce 1956 daleko. Naçe osudy jsou spoleŸn‚ a bl¡zk‚ a ani naçe solidarita nen¡ jen d…sledkem dneçn¡ aktu ln¡ situace. Naçe vz jemn  podpora je samozýejm  a pýirozen . Jakmile jsme dospØli k jistotØ o pravdivosti a spr vnosti naçeho £sil¡, nem…§eme ani jinak ne§ trvat na vytìŸen‚ cestØ. Dnes u§ po n¡ nejdeme ka§dì s m, dnes u§ v r mci mezin rodn¡ho spoleŸenstv¡ podobnìch politickìch syst‚m… ve vìchodn¡ EvropØ nespolupracuj¡ jen vl dy naçich zem¡, ale st le v¡ce tak‚ my jako obŸan‚. I v tom je nadØje nejen n s jako jednotlivc…, ale i jako n rod… naçich zem¡, uplatnØn¡ pr va ka§d‚ho ŸlovØka na lidskì d…stojnì §ivot je nezbytnou podm¡nkou pýekon v n¡ dlouhotrvaj¡c¡ spoleŸensk‚ krize a nutnìm pýedpokladem pý¡çt¡ho smyslu pln‚ho vìvoje naçich spoleŸnost¡.

 

Vaçi

 

Dr. Jiý¡ H jek Marta Kubiçov  dr.Ladislav Hejd nek

mluvŸ¡ Charty 77 mluvŸ¡ Charty 77 mluvŸ¡ Charty 77