SdØlen¡ Charty 77

 

Co v¡te o provokaci? Tahle ot zka pýekvapila obŸany , vØtçinou £Ÿastn¡ky Charty 77, volan‚ v posledn¡ch nØkolika tìdnech k vìslech…m (Ÿi pohovor…m) na BezpeŸnost. Jak si provokace se prì chyst  - nejdý¡v v souvislosti s procesem v Praze, proto zcela neurŸitØ nØkde, ned vno prì zas nØkdo chtØl nØkoho un‚st, zýejmØ abychom tak‚ v ¬eskoslovensku mØli verzi toho, co vzruçuje veýejnost nØkterìch zem¡ na Z padØ. Tyto mlhav‚ n znaky doprov zej¡ ujiçtØn¡ o starosti tazatel…, aby se dotazovanì nestal obØt¡ jak‚si provokace, kdy§ je £Ÿastn¡kem Charty 77... Na dotaz jednoho z vyslìchanìch, o jakou provokaci mØlo j¡t, byla pohotov  odpovØÔ : pr vØ t‚to provokaci naçe bezpeŸnostn¡ odd¡ly zabr nily.

 

Avçak t¡m, §e protiz konnØ omezily osobn¡ svobodu nØkolika des¡tek obŸan…, §e proces podle z kona veýejnì se fakticky konal s vylouŸen¡m veýejnosti, byly doma i v zahraniŸ¡ pos¡leny pochybnosti o jeho z konnosti a naç¡ republice byla tak zp…sobena ostuda, kterou lze kvalifikovat jako opravdov‚ poçkozov n¡ jej¡ch z jm… v zahraniŸ¡ (õ 112 trest. z kona).

Bylo by samozýejmØ mo§n‚ v t‚to souvislosti uva§ovat o tom , co je provokace - zda snaha obŸana norm lnØ a uk znØnØ sledovat proces, v nØm§ jde o jeho zn m‚ a pý tel‚, nebo prakticky ,jimi§ mu mocenskì org n v t‚to snaze br n¡, zda projev starosti o regul‚rn¡ pr…bØh procesu s dodr§ov n¡ ducha i litery z kon…, Ÿi zp…sob, jakìm je tento proces veden a jak o nØm ofici ln¡ m¡sta informuj¡ veýejnost.

Povzbuzuj¡c¡ je pouze fakt, §e na rozd¡l od jarn¡ch vìslech…, kdy se tazatel‚ zaj¡mali o Ÿinnost Charty 77 s podtextem Ÿi pý¡mo vyslovenou hrozbou trestn¡ho st¡h n¡ , pýi souŸasnìch vìsleç¡ch se pýizn v  z konnost t‚to Ÿinnosti. Po deseti mØs¡c¡ch nam hav‚ho hled n¡ zaŸ by bylo lze Chartu 77 st¡hat podle z kona, po s‚rii protiz konnìch propouçtØn¡ z pr ce (d le pokraŸuj¡c¡ch), po sledov n¡ a ostraze nØkterìch £Ÿastn¡k… t‚to obŸansk‚ iniciativy (je§ u nØkterìch nad le trv ) se nepodaýilo naj¡t takovì d…kaz Ÿi podklad. Naopak: vçechny kroky proti obŸansk‚ iniciativØ opýen‚ o Ÿl. l8 éstavy ¬SSR (povinnost obŸan… a zvl çtØ org n… db t o dodr§ov n¡ z konnosti v naçem §ivotØ), kter‚ podnikly mocensk‚ org ny, zamØstnavatelsk‚ a spoleŸensk‚ organizace, jsou pýinejmenç¡m pr vnØ pochybn‚, ne-li vyslovenØ nez konn‚ a pý¡mo trestn‚. Ka§dì z n s to m…§e na sv‚m pý¡kladØ konkr‚tnØ dok zat.

Pýes tyto kroky, kter‚ m  Charta 77 pln‚ pr vo pova§ovat za provokaci v…Ÿi obŸan…m usiluj¡c¡m o zachov n¡ z konnosti, z pozic z konnosti neustupuje a neustoup¡. Na starosti o to, abychom se nestali obØt¡ nØjak‚ provokace, chystan‚ Ÿi zamìçlen‚ v souvislosti s Chartou 77 klidnØ odpov¡d me: Pýihl sili jsme se k ChartØ 77 upý¡mnØ a bez postrann¡ch £mysl…, nem me co skrìvat, odm¡t me ka§dou nez konnost, a tedy i jakìkoli teror (v§dyœ mnoz¡ z n s vØd¡, §e mocensk‚ akty proti n m nemaj¡ daleko k teroru). Pýisuzovat n m £mysly nØkoho un çet m…§e jen zlomysln  nebo slabomysln  fantazie. Zato lze naçim tazatel…m navrhnout, aby se starali o skuteŸn‚, Ÿetn‚ a vçestrann‚ provokace Ÿi jeçtØ pý¡snØji kvalifikovateln‚ akty libov…le a zlov…le v…Ÿi tØm, kteý¡ nechtØj¡ nic jin‚ho , ne§ aby z kon u n s platil opravdu pro vçechny bez rozd¡lu, a byl tak‚ podle toho dodr§ov n a na konkr‚tn¡ch situac¡ch a pý¡kladech ukazuj¡, §e se tak nedØje.

SamozýejmØ nechceme ot zku provokac¡ odbìt lehce. Nelze podceåovat zkuçenosti vçech pokrokovìch a hum nn¡ch snah a hnut¡ s provokat‚ry, kteý¡ se sna§ili z rozliŸnìch motiv… Ÿi pý¡kaz… zav dØt £Ÿastn¡ky takovìch snah a hnut¡ do situac¡ odporuj¡c¡ch smyslu a c¡li toho, k Ÿemu se hl s¡, a vystavovat je repres¡m pýi zachov n¡ hlavn¡ho £Ÿelu takovìch provokac¡ - zdiskreditovat je i vçechny ostatn¡ mor lnØ. Neçkod¡ snad si pýipomenout, §e Charta 77 stoj¡ a jedn  na z kladØ a v r mci pr vn¡ho ý du naçeho st tu. Nejde j¡ o nic jin‚ho, ne§ aby tento pr vn¡ ý d byl plnØ respektov n tak‚ tam, kde jde o vztah moci k obŸanu, ŸlovØku.

Je-li Charta 77 proti nØŸemu, jsou to konkr‚tn¡ nez konnosti a nepravdy. Proto je tak‚ nesmyslem pokouç¡-li se nØkdo toto stanovisko a Ÿinnost z nØho vyplìvaj¡c¡ zn mkovat jako "protisocialistick‚". SkuteŸnØ a pý¡mo nebezpeŸnØ protisocialistick‚ jsou pr vØ ty nez konnosti, proti kterìm Charta 77 vystupuje.

Sna§¡-li se nØkdo snad mezi jej¡ pý tele a £Ÿastn¡ky vrazit kl¡n pod jakìmikoli z minkami nebo na z kladØ podvr§enìch text… Ÿi fingovanìch skuteŸnost¡, dokl daj¡c¡ch , §e se nØkteý¡ signat ýi £dajnØ dost vaj¡ mimo r mec a z kladnu stanoven‚ naçimi dokumenty, poŸ¡naj¡c Prohl çen¡m z l.l. l977, pak je týeba s klidem a bez vzruçov n¡ ý¡ci, §e nikdy nedos hne sv‚ho c¡le. Nikdy jsme se netajili t¡m, §e jsme lid‚ r…znìch n zor… a r…zn‚ho zamØýen¡. V jedn‚ vØci je vçak naçe spoleŸenstv¡, vybudovan‚ na vz jemn‚ d…vØýe, otevýenosti a pravdivosti a v nØm§ se slova a myçlenky shoduj¡ s praktickìm jedn n¡m, opravdu jednotn‚, toti§ v £sil¡ o spoleŸnost vskutku demokratickou, v n¡§ plat¡ z kony stejnØ pro vçechny obŸany i £ýady a org ny st tn¡ moci. Proto jsou a budou i naçe metody demokratick‚, v¡me , §e § dn‚ provokace nemohou naçemu £sil¡ napom hat, ale naopak by mu byly na pýek §ku. Dojde-li proto k nØjakìm provokac¡m, za nا n s nØkdo bude volat k odpovØdnosti, m…§e si ka§dì obŸan bìt jist t¡m, §e byly od poŸ tku zamØýeny nebo vykonstruov ny proti n m.

 

Dr. Jiý¡ H jek Marta Kubiçov  dr. Ladislav Hejd nek

mluvŸ¡ Charty 77 MluvŸ¡ Charty 77 mluvŸ¡ Charty 77

 

 

V Praze dne 23. listopadu 1977